Piráti: bojovníci proti korupci… nebo ne?

Když Pirátská strana vstoupila do české politiky, mnozí lidé měli pocit, že přichází čerstvý vánek. Slíbili boj proti korupci, transparentnost, a že politiku vrátí zpět do rukou občanů. Jejich heslo „bez korupce pro lidi“ znělo jako nadějná píseň, na kterou se všichni těšili. Ale jak už to tak bývá, když se usadíte na lodi, která se jmenuje „vláda“, občas zjistíte, že i kapitáni pirátských lodí se časem nechají zlákat pokladem, který plave kolem. Prostě bez korupce pro lidi… ale koaliční STAN je v pohodě.

Jedním z klíčových bodů pirátského programu byla nekompromisní bitva proti korupci. Ale co se nestalo? Najednou se ukázalo, že jejich nejbližší koaliční partner, hnutí STAN, nemá zrovna čistý rejstřík, pokud jde o korupci. Nákupy nemovitostí za výhodné ceny, napojení na podezřelé finanční toky ze zahraničí, sporné schůzky a korupční kauza Dozimetr. Ale co na to Piráti? Nechme to být! Vždyť přece bojujeme proti korupci, ale ne proti korupci našich přátel. To by nebylo fér, že? A tak, místo abychom viděli odhodlané Piráty, kteří potápějí korupční praktiky i mezi svými spojenci, jsme svědky tichého souhlasu. Kdo chce s vlky býti, musí s nimi výti.

Možná se Piráti rozhodli, že boj proti korupci je jako pirátská loď – nikdy nepluje přímo, ale vyhýbá se bouřím, a pokud nějaký ten menší skandálek přijde, prostě ho objede. Pozor! Kapitán je na palubě, ale loď se potápí!

Piráti by se snad dali přirovnat ke kapitánovi, který drží kormidlo lodi, která se plaví přímo do skandálů, ale odmítá loď opustit. V každé jiné situaci by člověk očekával, že ten, kdo je proti korupci, prostě odchází, když vidí, že jeho loď se plní vodou. Ale ne, Piráti vědí, že setrvání ve vládě, kde se jeden skandál střídá s druhým, je ta pravá cesta, jak hájit morální principy. Inu, pusťte nás na ně!

Není to dlouho, co se řešily další aféry – zneužívání dotací, podivné schůzky, nejasné propojení na zájmové skupiny, podivní Rédlové. A co Piráti? Jako správní námořníci se rozhodli, že nejlepší způsob, jak se s těmito problémy vypořádat, je prostě nechat věci plynout. Koneckonců, když jste na jedné vládní lodi, nesluší se kritizovat své kumpány. Prostě celé to je pro lidi, kteří mají rádi tragikomedie.

Ať už se na Piráty díváte jakkoliv, jedno je jasné: jejich heslo „bez korupce pro lidi“ dostalo úplně nový význam. Možná to znamená „bez korupce pro lidi, kteří mají štěstí“ nebo „bez korupce pro lidi, kteří o ní nechtějí slyšet“. V každém případě je to heslo, které nás učí ironii v praxi. Na jedné straně se tváří jako obránci morálky, ale na druhé straně jim nevadí, že kolem nich se děje to, proti čemu bojovali. Je to krásný příklad politické zralosti – když zjistíte, že boj s větrnými mlýny není tak důležitý, jako udržet se na vrcholu moci.

Možná nás Piráti chtějí překvapit a jednoho dne vystoupí z vlády s velkým gestem, plni morálních zásad a čistoty. Ale do té doby se budeme muset spokojit s tím, že „bez korupce pro lidi“ zůstane jen hezkým sloganem, který s realitou nemá vůbec nic společného.

Takže co říct na závěr? Díky, Piráti, za vaši neochvějnou „oddanost“ boji proti korupci. Zůstáváte s námi, i když se loď potápí – a to je vlastně taky druh loajality, že?