Pan Vajíčko a hrozba silou

Pan Vajíčko, známý české veřejnosti z knihy Vladimíra Mertlíka V první linii: Armádní generál Petr Pavel, se rozhodl riskovat v záchraně čs. demokracie. V historii České republiky jde o prvního vrchního velitele ozbrojených sil, který některému z okolních států pohrozil silou.

Měl prohlásit: „… že pokud si Slováci v nadcházejících volbách zvolí Fica, zhorší se tím vztahy mezi Českem a Slovenskem.“ protože Ficovy názory „zodpovedajú viac ruskej propagande než západnému videniu sveta. To sú veci, ktoré by v prípade jeho zvolenia a získania dôvery do istej miery nerušili vzťahy medzi nami.“

Je to zvláštní, protože Slib prezidenta republiky podle čl. 59 zní: "Slibuji věrnost České republice. Slibuji, že budu zachovávat její Ústavu a zákony. Slibuji na svou čest, že svůj úřad budu zastávat v zájmu všeho lidu a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí." A přece jen Listina základních práv a svobod jako součást ústavního pořádku dává v části politická práva každému právo na názor. Zdá se, proto, že pan Vajíčko bude svou podstatou autoritář, jak to konečně napověděl únik výzkumné zprávy pro ministra obrany ze září 2015: „Zhruba polovina vojáků by podpořila takovou politickou stranu, která by nabídla radikální řešení romské otázky a asi pět procent vojáků se účastní extremistických demonstrací“ a jeho salazarovské volební heslo Vraťme Česku řád a klid.

Konečně, nejblíže je pan Vajíčko zbrojařům. Proto bude třeba sledovat, jak se jeho hrozba silou naplní. Od vyslovení jeho hrozby je totiž jasné, že Slováci jsou méněcenní slovanští bratři než Ukrajinci, což zvolení R. Fica podtrhuje. Nebo mu to někdo poradil? Aha, do Ameriky letěl bez svých poradců.