Nemorálnost církevních restitucí

Církve již přes 10 let dostávají v rámci církevních restitucí finanční náhrady za období „nesvobody“ 1948–1989. Když se zákon o „církevních restitucích“ v roce 2012 schvaloval, tak se do jeho znění dostala i tzv. inflační doložka. To znamená, že se finanční náhrady budou vždy zvyšovat o míru inflace a zároveň by se měly snižovat, když inflace klesne. O tom ale pochybuji, že se stane. Konečně státní rozpočet je deficitní a na restituce si musí erár půjčovat stejně, jako na nové americké, německé a francouzské zbraně.

Je to hrozný paradox, když církve dostávají v rámci církevních restitucí více peněz, ale mnozí lidé kvůli inflaci doslova živoří. Vláda není ani schopna řádně valorizovat důchody, ale restituce nechá volně běžet. Vždyť by měla být církev solidární, jak jí přeci káže Bible? Proč se v této věci již dávno neangažuje rostlinolékař, bojovník proti „prominentním“ důchodcům z doby před rokem 1989, Marián Jurečka? Řídí stát jako traktor: buď všechno zvorá, zahladí, nebo pohnojí?

Ministerstvo kultury, které má na starosti církevní restituce, řídí Martin Baxa z neoliberální ODS. Proč on sám neříká, že se církevní restituce musí změnit, když jiný ministr financí z ODS si stýská nad neudržitelností veřejných financí? Jsme přeci v krizi, je tu válka a všechny nás drtí inflace. Církve však dostanou ještě více peněz, a to je to nemorální. Ve vládě máme ale mnoho věřících lidí, kteří by měli být z povahy věci solidární s lidem, z jehož práce se plní státní rozpočet.

Například premiér Petr Fiala je věřící člověk. Proč tedy věřící člověk solidární s českým lidem nenařídí, aby se vyplácení finančních náhrad církvím ukončilo, nebo nevyjednává s církví, aby se vzdala inflační přirážky? Takto uspořené peníze by mohly jít třeba na posílení valorizace důchodů. Nebo se snad Petr Fiala bojí Mariána Jurečky nebo někoho jiného z lidovců? „Jak pán káže, tak se koza váže,“ praví jedno přísloví. Inu je potřeba volat po nemorálnosti církevních restitucí. Není přeci možné, aby církevní „preláti“ byli oproti běžným občanům jakkoliv zvýhodněni.