Mýty a fakta o konfliktu na Ukrajině

Nejprve k údaji o 10 dnech na obsazení Ukrajiny. Je toho teď plný internet. Je pravda, že Rusové na začátku speciální vojenské operace (SVO) vyhlásili bezletovou zónu nad Ukrajinou (dále UA) na 10 dnů. Do té doby mělo být zahájeno jednání mezi Ruskem a UA a dosaženo dohody. Nikdy se v té době nehovořilo o obsazení celé UA. Za 5 dnů Rusové obsadili, co chtěli, byly zahájeny rozhovory v Ankaře, ale pak se do toho vložil Západ a zakázal UA vést rozhovory s Rusy. Zvlášť aktivní byli Britové a premiér Johnson. Západní analytici si totiž vyhodnotili, že 200 000 vojáků je dost málo a dalo by se zatáhnout Rusko do vleklé války a významně jej oslabit. Také doufali, že uvalené sankce povedou k rychlému kolapsu Ruského hospodářství. To se ale nestalo. Rusko bylo totiž před válkou v zelených číslech. Měly to být tak 3 měsíce a mysleli si, že budou mít Rusko na lopatě a budou si diktovat. Takže typický propagandistický blábol v duch Goebbelse. Jádro informace je správné, ale pak se tomu přiřadí spousta lží a posune se to někam jinam.
 

Obsazení celé Ukrajiny. O tom se začalo hovořit až v druhé půli roku 2022, když bylo jasné, že to není válka  (SVO) s UA, ale stojí proti Ruské federaci celý Západ - tedy hlavně NATO, Austrálie, Nový Zéland a pár zemí v Asii. Nikdy o tom nehovořilo Ruské vedení, ale jen se to diskutovalo ve veřejném prostoru, hlavně na sociální síti Telegram. Ani 500 000 vojáků není dost pro okupaci tak velké země kterou je Ukrajina. Pokud ale bude Západ lít do ohně olej, nic jiného nezbude, než dojít na Ukrajinsko - Polské hranice. Není to záměr, ale může to být vynucená nutnost. Upřímně, Rusové mají také problém s natalitou a stárnutím obyvatelstva. Pokud by UA zabrali celou, tak by museli také platit její obnovu a bohužel i dluhy, které nadělal nejen Zelenský včetně toho, co rozkradli. Osobně se domnívám, že vznikne nějaká verze osekané UA, která bude deindustrializovaná a zadlužená. Na ní zůstanou všechny dluhy. Můžu se mýlit, může dojít k tomu, že se v prostoru UA vláda zhroutí a bude nutné zasáhnout, ale i tak si myslím, že bude ze strany Ruska snaha vytvořit nějakou formu nástupnického státu, do nějž se stáhnou všichni militantní UA nacionalisti. 
 

Obsazení Evropy. Další oblíbená mantra našich "propagandistů".  Technicky to jde těžko provést bez podpory místního obyvatelstva. Na to by musely být miliony vojáků a ti v Rusku nejsou. Neodpovídá tomu demografie. Je to neefektivní a špatně se to dlouhodobě udržuje. Nakonec na to přišli už Němci. Vytvořit protektorát by bylo snadné, najít pár kolaborantů také, ale vše by padalo na jejich hlavu. Pokud území hospodářsky ovládneme, dosadíme kolaboranty, ale ponecháme zdání samostatnosti, tak vše bude padat na kolaboranty a ne na toho kdo to v zákulisí řídí. Hezky se touto tezí děsí lidé a ti se pak lépe smiřují s rostoucími výdaji na zbraně a s poklesem životní úrovně. Zvláště když budeme Rusy trvale vykreslovat jako barbary z Východu, kteří nemají ani splachovací záchod.
 

Každá válka nese civilní oběti stejně i SVO. Vzhledem k rozsahu bojů jich je na UA řádově méně než v Iráku, Srbsku nebo Sýrii. Rusové pořád neútočí plnou silou. Část civilních obětí má na svědomí i způsob boje ZSU (Ozbrojené síly Ukrajiny). Ty vedenou operace bez ohledu na civilisty a to i vlastní. Militantní nacionalisté navíc považují ruskojazyčné Ukrajince z východu za podlidi. Obsazují obytné domy, střílí protivzdušnou obranou nad obytné čtvrti anebo jako v posledních dnech bezohledně střílí z raketometů na Doněck. Ani nemusí mířit, v milionovém městě to vždy spadne na obytné domy. No a pak to svedeme na Rusy. Ti nemají nic jiného na práci, než postřelovat obyvatelstvo, které má žít na území Ruska. To člověku hlava nebere, co ti propagandisté nevymyslí.
 

Jednání o míru. Po projevu Merkelové, která přiznala, že Minské dohody 1 a 2 byly jen zástěrky pro vyzbrojení Ukrajiny, není s kým jednat. Jsou to podvodníci. Teď se Američané snaží získat čas, protože to s UA nevypadá dobře. Mají obrovské ztráty, začíná chybět výzbroj a munice, NATO se vydalo z většiny skladových zásob. Myslím, že pokud by Ruská federace přistoupila na jednání, tak by jen dala čas k dalšímu dovyzbrojení UA. Nakonec dnes se objevily články, nakolik v tom je ČR  zainteresovaná. Od výcviku vojáků, po vytváření průmyslové základny pro výrobu zbraní. Je jen otázka času, kdy se staneme legitimním cílem.
 

Biolaboratoře na Ukrajině jsou obrovský problém. Nikdo pořádně neví, zda tam byly, jsou či nejsou. Například Čína mnohokrát apelovala v Radě bezpečnosti OSN, aby tato skutečnost byla vysvětlena ze strany USA. Druhým problémem je zdravotní stav UA populace (nízká proočkovanost, šíření infekcí typu tuberkulóza) a vliv uprchlíků na zdravotní situaci v Evropě. Mimochodem proč se „mamlasové“, kteří jen řinčí zbraněmi, nebojí urychleně zbrojících velkopanských Poláků i s jejich patologickou rusofobií? Na to odpovězte každý sám.