Korespondenční volba jako pojistka výhry 5D vlády?

Zavedení korespondenční volby v České republice je v plném běhu. Strany 5D vlády, která ničí celou naši republiku si chce pojistit dostatek hlasů ze zahraničí. Jak jinak. Když je nemohu dostat v tuzemsku, tak to zkusím jinde. Jako argument se použije, že jsme jednou z posledních zemí v Evropě, která takový způsob volby neumožňuje. To je sice trochu pravda, ale sami rozhodně nejsme. Navíc doteď to nikomu nevadilo, takže proč ten spěch? 5D koalici teče totiž tak říkajíc do bot. Preference klesají a některé z koaličních stran vedené báječnými politiky, kdy jedna osoba si obléká svetr a druhý paří na vánočním večírku při střelbě na FF UK, jsou toho jasným důkazem. Takže proč si nepojistit výhru hlasy ze zahraničí, kde volič našinci pohrdá, žije si jinak a mnohdy ani neví, co se v republice děje.

Korespondenční volba ale v sobě skýtá několik dalších problémů, které se v médiích moc neskloňují. Jedná se zejména o narušení tajného volebního práva, když jdete za plentu. Představte si modelovou situaci, kdy volební lístek pošlete poštou. Co když někdo poruší listovní tajemství? Dojde váš hlas včas? S poštou pod vedením V. Rakušana to není vůbec jisté. Někde se totiž může hlas zatoulat. Co poté, když volič situaci napadne a zpochybní volby? Budou náklady navíc? Kdo to zaplatí? Daňový poplatník, tedy stát. Z cizího totiž krev neteče. To je pouze jedna část problému.

Druhou je, že vám někdo může nařídit, koho máte volit. Opět si představte situaci. Jste doma a váš otec vám nařídí, že musíte do obálky vložit tento hlasovací lístek, jinak jdete z domu. Možná se vzepřete a půjdete. Někdo by to jistě uvítal, ale mnozí se raději podvolí hlavě rodiny. Samozřejmě, že hlavou rodiny může být i matka, abychom to genderově vyvažovali. Je to jistá forma porušení tajné volby, svobody rozhodnutí. S tím souvisí i to, že konec konců vám někdo může držet pistoli u hlavy a říkat, koho máte volit. Ano, je to extrémní příklad, ale není vyloučen. Tento stav odpadá ve volební místnosti, kdy si z domova sice můžete pod nátlakem přinést patřičný hlasovací lístek, ale u komise si můžete vyžádat lístky nové.

Odhaduje se, že díky korespondenční volbě budou moci volit až statisíce občanů, kteří mají české občanství. Představme si jednu věc: člověk s českým občanstvím žije v zahraničí desítky let. Má právo zde volit, když neodvádí daně? Vůbec se nijak nepodílí na stavu věcí veřejných, nemá zde trvalý pobyt, nijak zde nefunguje. Má tedy právo se nějak vyjadřovat na tuzemské politice? Podle mého názoru nemá. Logiku by pouze mělo, kdyby daná věc byla navázána na trvalý pobyt v České republice. O tom lze vést diskuzi. Nastavit jasné parametry a nešít vše horkou jehlou podle vzoru 5D vlády: nejdříve to spustíme a poté uvidíme!

Otázek je ale ještě více. Ke kterému kraji se budou přičítávat volební hlasy ze zahraničí? K vylosovanému nebo se to recipročně rozdělí? I tisíce hlasů totiž dokážou v malých krajích udělat pěkný nepořádek a narušit volební systém. Tohle také nikomu nedošlo. Ostatně co čekat od nápadu koaličních stran, který je navíc představen jako poslanecký návrh zákona bez řádného připomínkového řízení. Navíc bez řádné tzv. RIA: analýzy dopadů regulací. To musí mít každý návrh zákona, ale jen vládní tuto analýzu řádně obsáhnou, protože za sebou mají celý aparát. Takže jaké bude mít korespondenční volba dopady? Nepochybně negativní, protože hrozí výhra další demoliční vlády, která si jen chce pojistit svá korýtka a vůbec je nezajímá co na to běžný občan.