Konec agenta V4 prostřednictvím…?

Jeden otřepaný bruselský vtip hovoří o tom, že Hitler, aby se pomstil, nechal vynalézt zbraně s názvem V. Ne, nebylo to churchillovské Vé jako Victory, ale Ve jako Vergeltungswaffe. Takže to byla V1, V2 a nakonec to byla V4. V4 je ale havlovský vynález.

O V4 se v Česku už delší dobu soudí, že jde o strukturu, které je zbytečná a navíc toxická. Kdo chce být spojován s tím co se děje v Maďarsku a Polsku? A co s uskupením, kde se sice nejvyšší ústavní představitelé Česka, Slovenska, Polska a Maďarska mezi sebou radí a navštěvují, ale každý si nakonec dělá to, co nejlépe vyhovuje jeho zájmům. Zbytečnost V4 potvrzuje už to, že Zelený mužíček členy V4 navštívil izolovaně a o přistoupení k V4, které se občas píše jako V4+, aby zdůraznilo regionální spolupráci s Rakouskem a Slovinskem, se vůbec neuvažuje. Přitom členové V4 už roky dělají prakticky totéž, co Ukrajina: nadávají na Západ.

5demoliční vláda se často prohlašuje jako prozápadní, ale nikdo tam nemá kule na to, aby udělali to, co provedli českoslovenští politici po pádu socialismu. Prostě iniciovali rozpad RVHP a Varšavské smlouvy. Jistě muselo se čekat, až ministrem obrany bude civilní osoba, ale Smlouvy o přátelství, spolupráci a vzájemné pomoci zanikla v roce 1991; nikdo nestál o její obnovení.

Česko 1. července 2023 převzalo rotační předsednictví této Havlovy pomsty a určitě za 6 měsíců nezlepší pověst tohoto uskupení. V4 je v postojích jejích členů „Jednotná v rozmanitosti“, ale užitečná je jen pro úředníky Lipavského ministerstva spravující agendu tohoto uskupení. Takže rozpočtově odpovědná vláda (jednotná v rozmanitosti korupce), by měla iniciovat rozpuštění Vagnerovy, sorry, Visegrádské skupiny. Fiala, ale není Kennedy a Pan Vajíčko není Václav Havel. Oba si na státníky jen hrají.