Když demokracie zemřela s Vondrou

„Demokracie už dnes neumírá s výstřely – během revolucí nebo vojenských pučů –, ale pomalu, neustálým ochabováním hlídacích psů demokracie, tedy justice a tisku, a rostoucí erozí základních politických norem.“ To je poselství knihy s názvem Jak umírá demokracie z dílny Američanů Stevena Levitského a Daniela Ziblatta.

V případě Česka i Slovenska je zabijákem demokracie korupce. Tou ale nejsou jen úplatky, ale také lobbing  a koluzní sítě organizovaných skupin privatizujících veřejný zájem. To už ale není žádný disent proti socialismu, to už je skutečná zlodějna a v případě Vondrova Promopro zlodějna nestandardní, jak potvrdil nestor české cesty demokracie M. Kalousek.

V celé kauze se Vondra zachoval jako skutečný disident Pravdy a Lásky. Neshodil síť: mlčel, nepamatoval si a neviděl, přestože byl ministrem bez portfeje s portfoliem předsednictví EU. V roce 2009 jsme to Evropě osladili a vůbec nevadilo, že kostkový cukr nevynalezli Češi, ale Němci. I přes blbou náladu, se demokracie dál vyvíjela a A. Vondra se stal dalším ministrem.

Na ministerstvo obrany už přišel jako zkušený mazák. Posuďte sami jeho výběr náměstků. Na vyzbrojování šel R. Blažek dlouholetý spolupracovník P. Béma, jenže chytli až Kotrouše. Na ekonomiku L. Karásek chycený, ale neoběšený s ředitelem Vojenských lázeňských a rekreačních zařízení. A boj se sociálně nežádoucími jevy dal A. Vondra na starosti M. Hrbatovi, pravomocně odsouzenému za korupci v dresu firmy Techniserv. Tomu vévodil prázdninový ředitel ÚZSI za STAN P. Mlejnek.

Posledním byl Vondrům poradce a dnes zástupce ministra obrany pro věci politické major AZ F. Šulc. Ten má šanci stát se prvním generálem AZ (aktivních záloh). Zatím ale nakupuje pro svůj koníček jako třeba D. Rumsfeld bez toho, že by se jeho způsob rozhodování mohl nazvat Šulcovou doktrínou. V každém případě on je za Bílou knihou o obraně, která ořezala armádu až na kost.

Lidé, jako europoslanec H. Blaško byli posmíváni jako ruští koně, ale fakta jsou jasná. Korupce v naší vlasti zvítězila! Místo Che je tu vítán Ze a jistě se najde hodně voličů, kteří věří, že demokracie v naší zemi zvítězila, když jim to tvrdí ODS.