Kachovka versus Nord Stream

Před nedávnem jsme všichni mohli sledovat destrukci ukrajinské přehrady Kachovka. Ihned po zřícení hráze se vyrojilo mnoho spekulací, kdo za to vlastně může. Rusko obvinilo Ukrajinu a zase obráceně. Můžeme tvrdit, že za destrukcí přehrady je zodpovědná jednak nedostatečná údržba, ostřelování přehrady a v neposlední řadě i vysoká hladina vody v nádrži. Navíc můžeme spekulovat, kdo Kachovku, kterou například senátorka Mirka Němcová, přezdívá Kachlovkou (asi s odkazem na kachlíkárnu v Praze – asi ji to nějak děsí), záměrně poškodil. Dle některých indicií to byla řízená destrukce. V záplavě dezinformací se všechny strany předhánějí a obviňují, kdo tuto havárii způsobil. Videa, která kolují po sítích, jsou sice pravdivá, ale rok stará. Tedy z doby začátku konfliktu. Proč tedy k selhání hráze přehrady Kachovka došlo, není dodnes zcela jisté. Víme jen to, že jsme zahlceni různými informacemi, které jsou mnohdy protichůdné. Na sítích se dokonce objevilo tvrzení, že ten, kdo zničil plynovody Nord Stream, zničil i přehradu Kachovka. Byť k tomu nejsou žádné přesnější indicie, něco na tom může být pravdy. Kdo je tedy viníkem? Všechno ukazuje na Ukrajinu. Komu by totiž vyhovovala destrukce a následně zaplavení oblasti? Nejvíce Ukrajině, protože odřízla od vody Krym. Alespoň prozatím.

Nyní můžeme spekulovat ve vztahu Kachovky a Nord Streamů. Plynovody Nord Stream, které zásobovaly plynem Německo, někdo záměrně poškodil v září roku 2022. I přes veškeré vyšetřování se viník nenašel. Navíc se vše začalo zametat pod koberec. I přes snahu nechat Nord Stream plavat a pohřbít jej v hlubinách moře se na venek postupně dostávají různé informace. Podle Seymoura Hershe za poškození plynovodů mohou USA. Ty dle informací poškození plánovaly již dlouho. Navíc se k tomu neobratně přiznal i strýček Joe, americký prezident Biden. Na tom by asi nebylo nic překvapivého. USA totiž potřebují mít Německo pod kontrolou. Nyní se ale objevila nová, možná daleko znepokojující informace. Ta tvrdí, že za poškozením plynovodů Nord Stream je Ukrajina. Dokonce šéf ukrajinské armády Zalužnyj měl plánovat celou operaci. Na každém šprochu je pravdy trochu. Komu by totiž nejvíce prospělo zničení plynovodů? Přeci jen Ukrajině, protože přes její území proudí jak plyn, stejně i ropa a má z toho nemalé tranzitní poplatky. Navíc se tím Německo ještě více přimknulo k USA. Jak můžeme vidět, celé je to zpravodajská hra.

Ať Nord Stream nebo poškození vodní přehrady Kachovka, obojí je útok na kritickou infrastrukturu. Ta je chráněna mezinárodním právem. Jenže dodržuje někdo mezinárodní právo? USA, Rusko a dokonce i Ukrajina neuznávají Mezinárodní soudní tribunál v Haagu. Z toho plyne, že žádný viník, ať je jím kdokoli z těchto zemí, nebude potrestán. K uklidnění by ale zcela jistě prospělo další prošetření poškození Nord Steeamu nezávislým mezinárodním týmem. Jenže bude mu umožněna nezávislá činnost? Přeci jen se to již vyšetřovalo s nejasným závěrem. S postupujícím konfliktem, větší mírou zapojení USA nebo NATO do konfliktu bude zřejmé, že někdo bude muset zaplatit dodávky zbraní. Bude to Evropa se svoji naivitou nebo Ukrajina, která bude patřit vojenskoprůmyslovému komplexu a bankám či soukromým korporacím? Řešení této otázky se nachází v blízké budoucnosti.