Jak pan Vajíčko provedl sebekritiku

Na Facebooku se rozebírá Pavlova minulost v Československé lidové armádě. Vždyť on jako hloubkový průzkumník cvičený na podobné či dokonce stejné úkoly záškodníka jako agent vojenské rozvědky Salima, alias Karel Srba, odsouzený na 12 let za přípravu vraždy novinářky Sabiny Slonkové, by byl jedním z mnoha, které by vláda docenta Adamce povolala do Prahy, aby zjednali v socialismu pořádek. Jak mohl mít Petr Pavel negativní lustrační osvědčení? Jasně, i Karel Srba coby generální sekretář Ministerstva zahraničních věcí ho přece měl. Ale co si myslet o člověku, který se profiloval jako totalitní Homo Sovieticus do roku 1990, a pak už čistě jako neoliberální Homo Economicus, aby se před 1. kolem prezidentské volby nakonec projevil jako komunista.
 

Pavel po vzoru osmašedesátníků u sebe provedl stranickou prověrku. Provedl veřejnou sebekritiku ve stalinistickém duchu. Ale jako rozvědčík byl naprostým hlupákem: lituje toho, že prý neměl dostatek informací o zločinnosti tehdejšího režimu, a to ani v 80. letech, kdy tu byla Glasnosť a sovětská Pravda psala o mnoho odvážněji než Rudé právo, které stejně jako Pravdu byli povinni všichni komunisté číst. Pavel však provedl sebekritiku povrchně tak, jak byl povrchní během své služby, když už jako brigádní generál nezajistil notebook s utajovanými informacemi NATO ve svém autě, a přístroj mu byl zcizen.
 

Tato neprofesionalita, kdy mu utajované informace NATO byly zcela ukradeny, jeho kariéru však nijak nepoznamenala. Jeho generálská hvězda stoupala dál navzdory tomu, že se vojáci v armádě radikalizovali a v resortu rostla korupce. Karla Srbu to položilo, Petra Pavla ne. Snad proto, že si životopis psal sám, v jeho životopise chybí některé věci. Asi mu také byly ukradeny, jako je mu ukradená naše demokracie. Ústav pro studium totalitních režimů na to upozornil a historik Pavel Blažek byl prý zděšen, z toho co našel. Proč ta bílá místa agent Pávek veřejně nevysvětlí a chová se jako populista Trump? Co se odehrávalo v letech 1988–1991? Sloužil snad KGB nebo snad byl členem třetího odboje jako dvojitý agent?
 

Pavlova sebekritika očividně není důsledná, jak by se slušelo nejenom na komunistického kontrarozvědčíka, ale zejména na nejslušnějšího člověka v Česku, jak se nás snaží přesvědčit team bývalého předsedy ZO KSČ Pavla. „Slezte z toho lustru, Donalde, vidím Vás!