Helenka a Vlastík

TOP 09 je známá cynismem členů úzkého vedení strany, který je ale sympatický jejich voličům. Např. K. Schwarzenberg o jednání D. Ferriho, za které je Ferri souzen, prohlásil "Že se  25letý kluk snaží dostat holku do postele? To je normální". Počet případů TBC se v Česku v roce 2022 zvýšil z 357 na 362 případů, které jsou hlášeny. Většinu nakažených tvořili cizinci a Ukrajinci mají z dostupných dat odolný kmen TBC. Za rok 2023 data ještě nejsou, ale předběžně se ukazuje, že TBC je opět na vzestupu.

Jak by se tedy také dal vysvětlit vzestup TBC v Česku z pozice TOP 09? - Programově. Třeba ministryně Langšádlová by v obraně ministra zdravotnictví Válka mohla přijít s historkou, že TBC, stejně jako konec zaměstnaneckých zdravotnických prohlídek, bude dobré pro českou vědu. Vždyť  Niels Henrik Abel a Bernhard Riemann, dva geniální matematici, zemřeli právě na souchotiny. Ty se také vyskytovaly v rodinách, z kterých pocházeli. Proč tedy neexperimentovat s Čechy? Ano, je to hloupé jako poučky ODS z 90. letech, že prosperitu země zajistí nezaměstnanost. Ale co jiného čekat od TOP 09? Svetr zdarma?

Není na čase vyměnit ministra zdravotnictví Vlastimila Válka z TOP 09 za ministryni bez portfeje pro vědu výzkum a inovace Helenu Langšádlovou za TOP 09? Je jasné, že touto změnou by ministr Válek dělal alespoň něco, čemu rozumí. Na výkonu ministryně Langšádlové, absolventky zkrachovalé Vysoké školy politických a společenských věd v Kutné Hoře, by se nic nezměnilo, ale veřejnost by si alespoň všimla toho, že věcem skutečně nerozumí.