Fialovy statistické větry

Za drahotu nemůže vláda, ale stát. To je závěr profesora Masarykovy univerzity Petra Fialy. Jmenovitě se jedná o: Český statistický úřad (ČSÚ), Energetický regulační úřad (ERÚ) a naposledy Česká národní banka (ČNB). ČSÚ je obviňován premiérem Fialou z toho, že podivně počítá míru inflace se svoji známou metodikou a dle jeho názoru nesedí čísla, ani trendy. Navíc pravděpodobně pod tlakem vlády na konci roku 2022 ČSÚ uměle snížil míru inflace, aby stát ušetřil miliony. I když se statistici bránili tím, že se jedná o běžnou úpravu metodiky. Nu ale věřme tedy nezávislému úřadu, který je napojen na Eurostat. Zatímco náš „staťák“ dodává občas jen podivná čísla, tak ten evropský rozvířil přímo prach. Přišel totiž s tvrzením, že u nás zdražily energie nejvíce ze všech zemí EU. To se ale nelíbilo ani předsedovi vlády Fialovi, ani ministrovi bez průmyslu Síkelovi. Oba dva začali obviňovat Eurostat, že jim čísla prostě nesedí. Jak jim nemohou čísla nesedět, když je dostávají z naší republiky? Kde udělali soudruzi z Eurostatu chybu?

Předseda vlády si tedy na kobereček předvolal všechny zástupce, kteří vypočítávají jak míru inflace, stejně i ty, kteří podávají hlášení o cenách energií. Výsledek? Statistika nuda je, má však cenné údaje, jak se zpívá v jedné pohádkové písničce. Neklesejme na mysli, ona nám to vyčíslí. Nikoliv tedy pánové Fiala nebo Síkela, ale statistici. I samotné prohlášení premiéra je velice zajímavé. Po jednání s regulátory prohlásil: ceny energií u nás v republice nejsou nízké. Z toho tedy plyne jasný závěr. Ceny energií jsou u nás vysoké! Vlastně nejvyšší v celé Evropě. Čísla prostě nejdou okecat. Ale můžeme být prý v bezpečí. Petr Fiala slíbil, že ceny energií již nebudou růst skokově. Ostatně nemají kam, když je zde cenový strop. Jedině mohou na něj narazit nebo zvýšit strop na výšku malostranských paláců.

Svetr Petr si ale trvá jinak na svém. Čísla prostě nesedí. Za inflaci totiž v roce 2021 mohl Babiš a jeho vláda, která nás silně zadlužila. V následujícím roce mohl za nárůst inflace Putin, když podnikl speciální vojenskou operaci na Ukrajině a EU si sama zavřela dodávky ropy a plynu. V roce 2023 už za nesmírně vysokou inflaci a další počty mohl Český statistický úřad, aby o chvíli později za to všechno mohla Česká národní banka. Ostatně poslední tvrzení je konečně pravdivé a pravičáci konečně přiznali, že za vše mohou oni a nikoliv komunisté. V následujícím roce se můžeme dočkat tvrzení, že v roce 2023 zde žádná inflace nebyla a kdo bude tvrdit opak, bude dezinformátor. A v roce 2025, kdy se konají řádné volby do sněmovny, bude realita asi tato: koalice SPOLU zruší inflaci jako takovou a konečně budeme patřit na vysněný Západ nebo snad na Východ? Co bude následovat? Prohloubení převzetí ČNB státem jako v Rusku, jak ukazuje crony - capitalsm index? Po třiceti letech proruské činnosti dosáhla ODS konečně cíle svého programu: slabý stát, který se potácí ve větrech globalizace.