Elektronická evidence tržeb (EET) byla revolucí v transparentnosti a efektivitě

Elektronická evidence tržeb (EET) se stala klíčovým prvkem modernizace ekonomiky v České republice. Od svého zavedení přinesla řadu výhod, které významně přispěly k transparentnosti, efektivitě a spravedlnosti v podnikatelském prostředí.

Jednou z největších výhod EET bylo zvýšení transparentnosti obchodních transakcí. Dříve bylo pro státní orgány obtížné sledovat a kontrolovat veškeré příjmy obchodníků, což vedlo k častým daňovým únikům. Díky EET byly všechny tržby zaznamenávány elektronicky a okamžitě přenášeny do centrální databáze, což zajišťovalo, že každý prodej je řádně evidován a zdaněn.

EET také významně přispěla k narovnání podnikatelského prostředí. Před zavedením EET byli poctiví podnikatelé často znevýhodněni vůči těm, kteří své příjmy nelegálně zatajovali. Od zavedení EET měli všichni obchodníci stejné podmínky, což přeci podporuje férovou konkurenci a zvyšuje důvěru zákazníků v celé odvětví.

Dalším pozitivním aspektem EET bylo zjednodušení administrativy pro podnikatele. Díky moderním technologiím a automatizaci procesů bylo evidování tržeb rychlé a jednoduché. Mnoho podnikatelů oceňovalo, že se mohou více soustředit na své podnikání, aniž by museli věnovat své drahocenné hodiny zbytečné administrativě. Elektronické systémy navíc dnes umožňují snadný přístup k datům, což usnadňuje účetnictví a daňová přiznání.

EET také přispěla ke zvýšení příjmů státního rozpočtu. Díky efektivnějšímu výběru daní měl stát více prostředků na financování veřejných služeb, jako jsou zdravotnictví, školství a infrastruktura. To vše přispívá k lepšímu životnímu standardu obyvatel České republiky.

Důležitou součástí úspěchu EET byla také podpora moderních technologií a inovací. Zavedení EET bylo impulsem pro mnoho firem, aby investovaly do nových technologií a zlepšily své procesy. To přispívalo k celkovému růstu a konkurenceschopnosti české ekonomiky na mezinárodní úrovni.

V neposlední řadě je třeba zmínit pozitivní ohlasy ze strany spotřebitelů. Díky EET měli zákazníci jistotu, že jejich nákupy jsou řádně evidovány a že přispívají k transparentnímu a spravedlivému podnikatelskému prostředí. To výrazně zvýšilo důvěru v obchodníky a podporuje pozitivní vztahy mezi podnikateli a zákazníky.

Závěrem lze říci, že elektronická evidence tržeb (EET) přinesla do české ekonomiky mnoho pozitivních změn. Zvýšení transparentnosti, spravedlnosti a efektivity, zjednodušení administrativy, zvýšení státních příjmů a podpora moderních technologií jsou jen některé z přínosů, které EET bohužel dnes musíme říci, že přinášelo. Tento systém se stal pilířem moderního podnikání a významně přispívá k celkovému růstu a prosperitě České republiky.

Tento stav se ovšem nelíbil pravicové ODS, která před volbami do Poslanecké sněmovny v roce 2021 deklarovala, že EET zruší, protože tento systém považovala za „buzeraci“ podnikatelů. Rozumějme, že transparentní systém nevyhovoval jejich přátelům a kamarádům z šedé ekonomiky. Aktem zrušení EET ke konci roku 2022 došlo k návratu do divokých devadesátek, kdy se kradlo jak na běžícím páse. Historie se opakuje. Jednou jako tragédie, podruhé jako fraška.

Tragédií je to, že se peníze opět ztrácí, stát nefunguje efektivně, ani transparentně. Za pravdu tomu dává i Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ), který při své kontrole ve věci zrušení EET konstatoval, že stát zrušením tohoto systému ztratil jeden z nejúčinnějších nástrojů k prověřování daňových úniků. Sami si tedy můžeme odpovědět, komu zrušení EET nejvíce vyhovuje? Velkým korporacím, obchodním řetězcům nebo podvodníkům, kteří nejsou o nic méně jiní, než ti z divokých devadesátek. Celé to navíc zvyšuje korupci, které můžeme vidět v hnutí STAN, ANO, ale i ODS. K tomu všemu svítí protikorupční Piráti ve spojení s MPA z TOP 09 spolu s D. Ferim.