Dominik Hašek, trest 606 a Гашек

Po olympiádě v Naganu roku 1998 Haškovi všichni říkali Dominátor. Pomohl totiž svými zákroky v roli brankáře získat první olympijské zlato pro naši republiku. Po návratu zlatých hochů zpět do vlasti, mnozí skandovali: Hašek na Hrad! Vše je to ale minulost a vzpomínky zůstanou tu na věčnost. To je pozitivní stránka slavného Dominátora. Jenže jeho samotná nadutost ho nakonec dohnala.

Již v roce 2003 zasáhl Haška první skandál, kdy při in-line hokeji zbil soupeře. Asi chtěl chlapec ukázat, jakou má sílu. Jenže ve sportu je za napadení trest. V hokeji se jedná o pravidlo 606: napadení. Hvězda slavného hokejisty začala pomalu pohasínat a lidé na něj začali být naštvaní. Zejména proto, že lhal.

A jak šel čas, tak samotný Hašek nejprve chytal v NHL, aby nakonec skončil v zemi jemu zaslíbené. Alespoň v té době. Tedy v Rusku a tamní hokejové lize KHL. Sám na tiskové konferenci řekl: jsem moc rád v Rusku! Byl to velký přestup, který skloňovala snad všechna média. Výkonem ale stárnoucí Hašek už moc nenadchnul. Do kapsy mu plynuly nemalé peníze. To bylo pro zapadající hvězdu důležité. Přeci jen Spartak Moskva byl nějaký ten bravurní tým. Dokonce to nebylo daleko k V. Putinovi.

Od ukončení hokejové kariéry se D. Hašek začal motat do politických a podnikatelských sfér. Nejprve řídil opilý, aby se asi pravděpodobně rovnal nějakým těm politikům nebo podnikatelům. Ať už z USA, Ruska nebo ČR. Jako například I. Rittigovi. Podobně se chtěl rovnat i jiným podnikatelským esům, ale jeho podnikání vyneslo ztrátu 90 milionů. No prostě milionový člověk, který se na chvíli odmlčel.

Vše se změnilo po roce 2022, kdy 24. 2. Rusko podniklo vojenskou intervenci na Ukrajinu. V tu chvíli se na scénu opět vrátil D. Hašek. Ihned začal brojit proti tomu, aby ruští a běloruští sportovci byli vyloučeni ze všech mezinárodních soutěží. Jako kdyby to někdo udělal USA za Irák roku 2003 nebo v minulosti za Vietnam. Zákaz byl ale nakonec prosazen. Postupem doby, všem začalo nicméně docházet, že se jednalo o chybu. Politika přeci do sportu nepatří. D. Hašek je ale dodnes jiného názoru.

Ruské peníze mu v době jeho angažmá nijak nesmrděly. Dnes mu Rusko vadí a to už tenkrát mělo své konflikty, ale ty Haškovi nevadily. Když byl na něj apel, aby peníze vydělané v KHL vrátil, takticky pomlčel. Peníze jsou peníze. Snad právě proto o sobě opět dal vědět a rozhodl se kandidovat do Senátu. Za koho? No přeci za SPOLU nebo TOP 09. Kdo mu má radit? Ano, nejskvělejší ministr financí pod horou Říp: Mirek Kalousek. To bude pěkná dvojka. Hodně puků, málo hokejek. Do brány se opět postaví D. Hašek. Jen aby opět nedostal pukem nějakou tu ránu do hlavy. Svými vyjádřeními totiž dokazuje, že už jich v minulosti obdržel slušnou várku.