Digitální cenzurovaná doba?

Česká verze internetové encyklopedie Wikipedia se ve čtvrtek dne 21. 3. 2019 na jeden den vypnula. Protestovala tím proti směrnici Evropské unie, která upravuje autorská práva. Plně se připojuji k této formě protestu. Jinak to prostě nepůjde. Musí se dát jasně najevo jak Evropské komisi, která směrnici připravuje, tak i Evropskému parlamentu, který by ji určitým způsobem měl projednávat, že takhle to prostě dál nejde.
Poslední dobou mně přijde, že se tvůrci směrnice zapomněli v analogové době (tedy v době gramofonových desek, magnetofonových pásků) a myslí si, že se v dnešní digitální (CD disků, dat, flash disků atd.) době nebude kopírovat. Jenže kopírovat se bude stále, protože pokud korporace nasazují vysoké ceny na hudbu, filmy, knihy, programy, tak vždy bude snaha co nejvíce ušetřit. Nejúsměvnější na celé věci je, když se do návrhu směrnice napíše, že na citace, které budou delší, než "velmi krátké" se bude vztahovat licence. Prostě, když někde něco budete citovat, tak budete muset požádat majitele (autora) o licenci, kterou si u něj koupíte. Větší "pitomost" jsem dlouho neslyšel. Slovní spojení delší, než velmi krátké je naprosto jasné asi každému. Připomíná mi to některé naše zákony, kde se píše například: převážná většina, množství menší, než malé atd. Chápu, že se určitým způsobem musí řešit autorská práva, ale zavádět do všeho právní nejistotu, trestat de facto každého, regulovat internet v digitální době je absolutně mimo realitu. Bruselští úředníci zjevně podlehli tlaku hudebních, filmových, vydavatelských korporací, kterým by se nejen daň z citace líbila.
A co teprve zavedení filtrování obsahu? Tomu říkám pěkná cenzura. Kam se hrabe nějaká minulost. Všichni si dnes pro obhajování dnešní doby démonizují minulost, že byla cenzura a ejhle, dnes ji zde máme také. Nebo tomu snad nevěříte? Stačí se podívat na různé webové stránky, kdy vám některé prohlížeče filtrují předem určený obsah a to dle nastaveného hlídacího programu. Někdy je to záměrně pro vaši ochranu, ale podle nové směrnice by to bylo nejen na vaši ochranu, ale proto, že si to ta nebo ona korporace přeje. Digitální cenzurovaná doba. Ano, i tak by se dnešní společnost mohla nazvat. Protože vás všechny korporace nejen sledují (globálně), ale snaží se i o to, abyste dostávali na stůl jen jednu pravdu (tu jejich), protože absolutní pravda neexistuje a každý máme tu svoji.
Navrhovaná evropská směrnice o ochraně autorských práv zavádí do procesu více nejasností a zmatků, než aby byla užitečná. Navíc by se mohlo reálně stát, že snížením dostupnosti informací by se postupně snížila i kritická rozlišovací schopnost lidí a hodnota demokratického procesu jako takového. Protože jak jinak, než kritickým pohledem, se vyznat ve společnosti, ve které všichni lžou…