Danuše Nerudová: neúspěšná kandidátka, ale úspěšná rozdávačka titulů

Danuše Nerudová, žena s úsměvem, který by mohl roztavit ledovce, se zapsala do povědomí české veřejnosti jako ta neúspěšná kandidátka na prezidentku, kterou asi nikdo nepochopil. A to je možná škoda, protože její kvality by mohly přepsat dějiny – alespoň těch lidí, kteří dostali vysokoškolský titul v době, kdy byla rektorkou na Mendelově univerzitě. Kdo ví, možná by se v prezidentské funkci zavedla nová tradice „tituly zdarma pro všechny mé kámoše!“

Nerudová, kromě toho, že je tváří hnutí STAN, které je známé svým neotřelým přístupem k demokracii a transparentnosti (alespoň na papíře), se vyznamenala i jako rektorka univerzity, která náhle objevila kouzlo zrychlených titulů. Proč trávit roky nad knihami, když můžete mít diplom během pár měsíců? Taková nabídka se zkrátka neodmítá.

A co na to Danuše? „Vůbec nic jsem netušila, je to šok,“ zaznělo po odhalení skandálu. To je zvláštní, protože jako rektorka měla přeci jen určitou zodpovědnost za fungování školy. Nebo se snad pod tituly rozdávaly diplomy na její příjmení omylem? To asi těžko. Ale jak Nerudová často říká: „vzdělání je klíč ke svobodě.“ A kdo by si chtěl zamknout dveře k tak pohodlnému svobodnému životu s diplomem v ruce?

Europoslankyně, která se během své kandidatury na prezidentku snažila tvářit jako morální a politický vzor, také ráda připomíná svou úspěšnou akademickou kariéru. To, že její univerzita později čelila kontroverzím, je samozřejmě pouhou „náhodou“. Vždyť kdo by měl čas řešit nějaké takové detaily, když má plné ruce práce s kampaní a proslovy o tom, jak změní svět?

Hnutí STAN ji v tom také moc nepodpořilo. Zrovna, když se začínalo dařit, přišla ta nepříjemná kauza s korupcí uvnitř hnutí. No co, v české politice to není nic nového. Koneckonců, STAN už předtím ukázal, že si ví rady i s většími problémy, třeba když v tichosti přehazoval miliony tam a zpět, dokud si toho někdo nevšiml. To, že Nerudová hnutí zastupuje v Evropském parlamentu, svědčí o tom, že do něj zapadla dokonale.

Tak co říci závěrem? Možná by Danuše Nerudová měla příště kandidovat spíše na nějakou funkci, kde její talent pro „rychlé a efektivní výsledky“ bude lépe využit. Třeba na ministryni pro „zjednodušené vzdělávání“. Vždyť proč komplikovat život, když ho můžeme všem trochu usnadnit, že?