Danuše Nerudová: když rozdávání titulů není jen práce, ale poslání

V zemi, kde je diplom posvátnou vstupenkou do společnosti úspěšných, není divu, že se europoslankyně, Danuše Nerudová stala královnou mezi královnami. Ne, to není ironie – to je realita! Protože kdo jiný než bývalá rektorka Mendelovy univerzity v Brně by mohl tak dobře pochopit, jakou hodnotu má skutečně kvalitní vzdělání? A hlavně, jak rychle a efektivně ho rozdávat!

Pověsti o tom, jak rychle se na univerzitě pod jejím vedením množily tituly, se staly legendárními. Člověk by si myslel, že je to spíš nějaký nový druh genetické modifikace, když tak rychle klonovala diplomy. Ale pozor! Nešlo přece o pouhé „rozdávání“. Byla to promyšlená inovace! Vždyť proč trávit roky na univerzitě, když můžete tituly přidělovat jako na běžícím pásu? Efektivita je přece základem moderní společnosti. Hlavně té české pod vedením 5demoliční vlády P. Fialy, který je shodou okolností také z Brna.

A když už mluvíme o inovacích, nemůžeme opomenout další skvost české politické scény – Helenu Langšádlovou, brilantní ministryni pro vědu a inovace. Kdo jiný by měl na starosti vědu, než člověk, jehož přínos v této oblasti je tak zřejmý, že o něm nikdo nic neví? Je až fascinující, že i přes její nezpochybnitelnou kvalifikaci v oboru (který? No, kdo by se zajímal o takové detaily?) dokázala… no, alespoň přežít ve funkci. Což je vlastně taky výkon!

Ale abychom byli spravedliví – když se o ministerstvu pro vědu a inovace mluví tak málo, může to být jen dobré znamení. Přeci jen neviditelný ministr M. Ženíšek má asi stejně lajků jako jeho předchůdkyně H. Langšádlová. Méně řečí, méně problémů, že? Možná se nám jen snaží nenápadně naznačit, že věda a inovace se nejlépe rozvíjejí v tichosti. Nebo spíš v hibernaci.

Co se ale dá říct na obranu těchto dvou dam? Inu, alespoň nám ukazují, že v české politice se dá opravdu dělat cokoliv, když máte správné tituly. A na závěr? Ať žije česká inovace a věda – v čele s tituly a neviditelnými zásluhami!