30 PPŠ: Smrt u jezera

Mladý Zeman se svými přáteli pracuje po válce v Kolíně v internačním táboře landsmanšaftu. Fascinován přítomností přemýšlí, kdo je v Kolíně gentleman? A jeho přátelé z lágru, spolu, se těší na budování nové republiky, kde budou platit nové informační zákony. Chtějí ve střední Evropě vybudovat -stan. Jenže během oslav konce války je zastřelen Zemanův otec. Stalo se tak během benátské noci, kdy ohňostroj překryje střelbu na Zemana staršího.

Ministr vnitra Rakušan (STAN) chce zakázat silvestrovský ohňostroj. Jednoduchý proces před sto lety na Praze 1 řádil Josef K., po sto letech David K. Ministr vnitra se bojí, že oba budou mít své následovníky. Rakušan je fascinován totalitou, komunismem. Evidentně pravidelně sledoval seriál natočený pod taktovkou socialistického ministerstva vnitra Třicet případů majora Zemana. Proto jako Kolíňák se svým teamem nařizuje zvýšit bdělost a ostražitost.

Rakušan (STAN) je gentleman. Tu se radikalizuje a jako novou sociální normu vyvěsí na státní budovu obraz s mrtvolou asi tak, jako visely hlavy popravených pánů na Staroměstské mostecké věži. Jindy se rozhodne zakázat ohňostroj, aby společně s Piráty ukázal, kdo je v Praze Selskou jízdou.

Vít Rakušan by měl jako místopředseda vlády odstoupit. V případu střelby na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy selhal jeho resort a svému policejnímu prezidentovi by měl doporučit to, co Kalina strážmistrovi v úvodním díle seriálu: „Kdybyste si např. podal žádost o pensionování, nepochybuji, že bude příznivě vyřízena.“ Od střelby v Uherském Brodě v roce 2015 uplynulo osm let a ministr i policejní prezident opět krčí rameny, že se s takovým případem ještě nesetkali. Víte Rakušane, stačilo!