Nový zvací dopis? Ameriko vítej!

Dopisů jsme si v minulosti užili jako republika více než dost. Jeden takový, ze srpna 1968, vešel ve známost jako dopis zvací, žádající o internacionální pomoc. Na jeho základě k nám přijela vojska Varšavské smlouvy, aby upevnila socializmus, který konečně dostával lidskou tvář. Posléze zde více jak 20 let dočasně pobývala sovětská vojska, kterým lidová armáda uvolnila některé posádky, zejména v Milovicích a na Libavé. Čas se posunul a máme tu nový zvací dopis, také žádající o internacionální pomoc hegemona paktu, kterého jsme se stali součástí. Mělo by dojít k upevnění demokracie u nás a ve střední Evropě.

Ministryně obrany Jana Černochová alias Krvavá Jana (Na rozdíl od Bilaka a Jakeše, kteří uměli rusky a mohli tak s okupanty jednat jako rovný s rovným, ona neumí anglicky) si v oblasti sbližování vývozců demokracie na pásech tanků k sobě přivázala ministerstvo zahraničních věcí. Tomu sice oficiálně šéfuje Pirát Jan Lipavský (sice jen bakalář, ale umí anglicky), ale v případně možnosti umístění vojenské základny USA si z něj Krvavá Jana dělá poslušného psíka, když zasahuje do jeho kompetencí. Byl nový zvací dopis konzultován s Lipavským? Proč proti této věci Piráti neprotestují? Vždyť s účastí Pirátů ve vládě se demokracie u nás nezkvalitňuje, spíše naopak.

Umístění vojenské základny na našem území bude spojeno se stanovením právního statusu jejího personálu. Ve své podstatě budou tito lidé netrestatelní podle českého práva. Pro někoho to bude velice výhodné, ale Česká republika to nebude. Američané zřídí své píexy, kde se bude nakupovat bez daně, tedy levněji, než v našich obchodech (vzpomínáte, jak sovětští vojáci kšeftovali s automobilními palivy?). Vznikne i mezinárodní škola pro děti z vojenských rodin, o kterou bude jistě zájem zejména mezi rodinami diplomatů, ale co dál? Kam až chce ale vláda zajít? Přítomnost Američanů z nás dělá terč první kategorie. To už jen proto, kolik jsme toho poslali na Ukrajinu.

Co bude po zřízení základny? Zopakuje se případ Kevina Dahlgrena, který v roce 2013 zavraždil čtyři lidi a teprve po několika letech byl tento americký občan vydán ke stíhání zpět do České republiky a odsouzen na doživotí. Sověti u nás také páchali kriminální činy a vyňati z čs. jurisdikce u nás odsouzeni nebyli. Takže Ameriko vítej? Kdepak! Ameriko Go Home!